Laadpaal krachtstroom

Alles weten over laadpalen en krachtstroom? Lees meer of bekijk laadpalen die op krachtstroom werken in de shop of schakel direct met ons installatieteam.

Advies nodig?

Stap 1 van 3

Onze werkwijze.

Uw persoonlijk laadstation geïnstalleerd in 3 stappen.

1. Vrijblijvende offerte.

Bekijk onze laadstations, bij interesse kunt u geheel vrij blijvend het offerteformulier in vullen. Liever persoonlijk contact? Neem dan contact op via service@autolaadpalen.com of +31 085 105 1338

2. oriëntatie

Nadat u het offerte formulier heeft ingevuld en verzonden nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op. Een van onze specialisten oriënteert zich samen met u op uw situatie ter voorbereiding van de installatie.

montage/installatie

Na het oriënteren van uw persoonlijke situatie ontvang u een overeenkomst met betrekking tot de laadpaal en geleverde werkzaamheden. Wanneer deze akkoord is zullen wij het laadstation binnen 10 werkdagen bij u thuis installeren.

Inhoudsopgave

Ben jij de eigenaar en bestuurder van een mooie plug-in-hybride- of volledig elektrische auto? Dan is een laadpaal voor thuis niet te missen. Daarbij zijn er wel verschillende type auto’s die ieder zo zijn eigen kenmerken heeft. Zo is het bij het ene model mogelijk om gebruik te maken van een 3-fase aansluiting, terwijl andere modellen dit niet aankunnen.

 • Het is daarom verstandig om van te voren goed te kijken naar de eigenschappen van de auto om een goede keuze te maken voor een passende laadpaal. Verder gaan wij jou op deze pagina meer vertellen over de eigenschappen van elektrische auto’s waar je rekening mee dient te houden bij het kiezen van een laadpaal.

Toename van elektrische auto’s

Wanneer we een aantal jaar terug gaan in de tijd (2018) waren er nog maar 60 verschillende modellen elektrische auto’s op de weg. Naar verwachting zullen er in 2021 meer dan 200 verschillende modellen rond rijden. Hiervan zullen er ongeveer 90 volledig elektrische- en 110 plug-in-hybride auto’s zijn.

 • De snelle ontwikkeling van elektrische auto’s kan ervoor zorgen dat er in 2025 meer dan 20% van de auto’s elektrisch zijn. Dit zorgt natuurlijk ook voor een grote druk op de laadinfrastructuur. Gelukkig zijn er voor dit probleem verschillende oplossingen mogelijk. Denk hierbij aan het uitbreiden van de openbare oplaadpunten of het laten installeren van een laadpaal.

Oplaadpunt voor thuis

Een oplaadpunt voor thuis kan de druk op de laadinfrastructuur laten afnemen. Daarnaast biedt het ook veel voordelen voor de eigenaren van een elektrische auto. Zo kun je de auto altijd voor de deur opladen en hoef jij jezelf geen zorgen te maken over een lege accu.

Ook is stroom thuis goedkoper dan bij een openbaar oplaadpunt. Bij zo’n oplaadpunt worden er namelijk extra kosten in rekening gebracht door de aanbieder van de laadpaal en de laadpas. Hierdoor ben je dus altijd duurder uit. Een groot voordeel van deze openbare oplaadpunten is dat je ook met een elektrische auto lange afstanden kunt afleggen.

 • Kies je voor een oplaadpunt voor thuis? Dan heb je de keuze uit een 1-fase- of 3-fase laadpaal. Het verschil tussen deze twee soorten zit hem in de laadsnelheid.
 • Bij een 1-fase laadpaal is de krachtbron namelijk minder sterk dan bij een 3-fase laadpaal, omdat er bij een 3-fase laadpaal gebruik wordt gemaakt van krachtstroom.
 • Hierbij is het ook van belang dat jouw elektrische auto meer vermogen aankan. Een hybride auto kan namelijk maar met maximaal 3,7 kW opladen. Hierdoor is een 1-fase laadpaal bij plug-in-hybride auto voldoende.

Het laadvermogen van de auto en de meterkast

Het laadvermogen van een elektrische- of plug-in-hybride auto speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een laadpaal. Dit is namelijk de maximale snelheid waarmee de accu van de auto kan worden opgeladen.

Daarnaast wordt dit laadvermogen bepaalt door de groepen in de meterkast en het aantal ampère dat geleverd wordt. Hierbij heb je wel verschillende aansluitingen die van elkaar verschillen in laadsnelheid.

Zo heb je een standaard 1-fase aansluiting die met één kabel door het huis loopt. Wil je de elektriciteit graag versnellen? Dan kun je ervoor kiezen om een nieuwe groep aan te maken voor een 3-fase aansluiting. De stroom wordt dan via 3 kabels geleverd, waardoor een elektrische auto sneller kan opladen.

Hoe bereken je het laadvermogen?

Om jou uit te kunnen leggen hoe het laadvermogen wordt berekend geven wij jou eerst een klein lesje in volt, ampère en watt. Bij het berekenen van het maximale laadvermogen wordt er namelijk altijd gerekend met deze eenheden. Volt (V) staat voor voltage en is in Nederland standaard 230V. De term staat voor de hoeveelheid spanning op de aansluiting.

Ampère (A) is ook een bekende term en wordt gebruikt om aan te geven wat de grootte is van de hoeveelheid stroom, ook wel de stroomsterkte genoemd. Mocht je dus 2 ampère gebruiken van de 16? Dan heb je nog 14 ampère over voor andere apparaten. Het uiteindelijke vermogen (watt) wordt berekend door het aantal Volt met het aantal ampère te vermenigvuldigen.

De 1-fase laadpaal zonder krachtstroom

Iedere meterkast beschikt over een 1-fase aansluiting die kan worden gebruikt voor een 1-fase laadpaal. Er wordt dan standaard gebruik gemaakt van 230 volt en 16 ampère. Hierdoor ontstaat er een maximaal laad vermogen van 3,7 kW. Dit is voldoende voor plug-in-hybride auto’s, omdat dit het maximale laadvermogen is dat deze auto’s aan kunnen.

De berekening voor het maximale laadvermogen gaat als volgt: het gaat om een 1-fase aansluiting met een spanning van 230V en een grootte van 16A. De som wordt dan 1 (aantal fases) x 230 (voltage) x 16 (ampère) = 3680 watt. Dit wordt ook wel aangeduid als 3,7 kWh. Mocht je een elektrische auto hebben met een vermogen van 50 kW? Dan zal de auto na 13,5 uur volledig zijn opgeladen (50 kilowatt / 3,7 kilowatt per uur = 13,51).

Naast deze standaard eenheden kan het ook zijn dat er 32A wordt geleverd. In dat geval is het mogelijk om met 7,3 kWh te laden. Het nadeel hiervan is alleen dat je dan de volledige aansluiting benut. De 1-fase aansluiting kan in dit geval snel overbelast raken wanneer er ook nog andere elektrische apparaten worden gebruikt. Hiervoor zijn gelukkig wel diverse oplossingen in het leven geroepen:

 • Laat de aansluiting lager afzekeren;
 • Maak gebruik van Dynamic Load Balancing, zodat de laadsnelheid wordt aangepast op het stroomverbruik in de rest van het huis;
 • Mogelijk om te kiezen voor 3-fase aansluiting. De laadsnelheid kan dan wel afnemen, maar zorgt wel voor minder belasting op de aansluitingen.
 • Dit zijn verschillende mogelijkheden om te voorkomen dat het elektriciteitsnetwerk overbelast raakt.

De 3-fase laadpaal met krachtstroom

De 3-fase laadpaal wordt ook wel de laadpaal op krachtstroom genoemd. De laadpaal levert namelijk krachtstroom wat ervoor zorgt dat een elektrische auto veel sneller kan opladen.

 • Hiervoor is het wel noodzakelijk om een 3-fase aansluiting aan te leggen in de meterkast. Er komen dus meer technische handelingen bij kijken en daarom is het van belang dat je dit laat doen door een professionele installateur. Vraag nu direct een offerte aan om de mogelijkheden te bekijken. 
 • Zoals je waarschijnlijk al hebt vernomen werkt een 3-fase laadpaal op krachtstroom (400V). Daarnaast heeft het een standaard stroomsterkte van 16A. Het maximale laadvermogen wordt hierdoor 11 kWh. Een elektrische auto opladen met krachtstroom gaat dus 3 keer zo snel dan bij een 1-fase laadpaal. Heb je een elektrische auto met een vermogen van 50 kW? Dan is deze in ongeveer 4,5 uur volledig opgeladen.

Elektrische auto opladen met krachtstroom

Wij krijgen regelmatig de vraag: “Kun je iedere elektrische auto opladen met krachtstroom?” Nee, niet iedere elektrische auto kun je opladen met krachtstroom. Dit hangt namelijk volledig af van het maximale laadvermogen van de auto. Bij plug-in-hybride auto’s ligt het maximale laadvermogen op 3,7 kWh. Heb je een volledige elektrische auto? Dan liggen de maximale laadsnelheden meestal hoger, maar dit verschilt ook weer per model en type. Houdt hier dus ten alle tijden rekening mee bij het kiezen van een geschikte laadpaal.

Maak een afspraak voor de installatie van jouw laadpaal met krachtstroom

Een elektrische auto opladen met krachtstroom kan alleen via een 3-fase laadpaal. Mocht jij dit thuis graag willen? Dan is het van belang dat je eerst op zoek gaat naar een geschikte 3-fase laadpaal. Vervolgens maak je direct een afspraak voor een schouwing bij jou thuis. Er komt dan namelijk iemand langs om te kijken wat de mogelijkheden zijn en de kosten worden gelijk in kaart gebracht. Zodra je akkoord gaat kun je een afspraak maken voor de installatie van de laadpaal. Vraag direct een offerte aan of bekijk alle laadpaal merken.

Welk laadstation heb ik nodig?

Weet u niet zeker welk laadstation past bij uw auto model en/of merk? Selecteer uw huidig model of bekijk onze winkel categorieën.

krachtstroom laadpaal

Laadpaal krachtstroom

Laadpaal krachtstroom Alles weten over laadpalen en krachtstroom? Lees meer of bekijk laadpalen die op krachtstroom werken in de shop of schakel direct met ons …

Read More →
kosten laadpaal

Laadpaal kosten

Laadpaal kosten? Alles weten over laadpalen en de kosten? Lees meer op deze pagina of bekijk laadpalen in de shop en schakel direct met ons …

Read More →
laadpalen subsidie

Laadpaal subsidie

Laadpaal subsidie? Opzoek naar een installatie bedrijf voor laadpalen en onderhoud? Wij plaatsen voor u de laadpalen in combinatie met ons eigen monitoringsysteem. VRIJBLIJVENDE OFFERTE …

Read More →
aanvragen laadpaal

Laadpaal aanvragen

Laadpaal aanvragen? Opzoek naar een installatie bedrijf voor laadpalen en onderhoud? Wij plaatsen voor u de laadpalen in combinatie met ons eigen monitoringsysteem. VRIJBLIJVENDE OFFERTE …

Read More →
leasen laadpaal

Laadpaal leasen

Laadpaal leasen? Opzoek naar een installatie bedrijf voor laadpalen en onderhoud? Wij plaatsen voor u de laadpalen in combinatie met ons eigen monitoringsysteem. VRIJBLIJVENDE OFFERTE …

Read More →